Ansökan Bolån


Ta lån med låg ränta, från 4,43% ränta! Klicka här >>

Ansökan Bolån

När du skall ansöka om bolån så brukar du oftast leta efter en bostad eller kanske ha hittat den bostad som du vill ansöka bolån till. Letar du fortfarande efter bostad så kan det vara en god ide att besöka hemnet eller kanske bovision som presenterar lämpliga bostäder. Andra sätt är att kolla i dina lokala tidningar efter annonser och när det är dags att gå på visning. Innan man slutför en affär är det mycket vikigt att man får ett lånelöfte från sin bank eftersom detta är grundpelaren i bolån och att fövärva en bostad. När du har fått ett lånelöfte så vet du dessutom hur mycket din bostad skall få kosta och det kan vara allt från 500 000 kr till 5 miljoner kronor.

Ditt lånelöfte beräknas av ditt bolåneinstitut och beror på hur mycket tillgångar respektive skulder som du har. Sedan när du har fått ett lånelöfte och skall hitta dig din fastighet så brukar budpriserna överstiga utropspriset vilket gör att du med fördel kan ha ett högre lånelöfte i din bolån ansökan än vad slutpriset kan tänkas bli. Detta gör att du kan få den och att du även kan lägga lite handpenning som är brukligt vid köp. Har du pengar till handpänningen själv och inte behöver använda bolånet till det så kan du istället ta ett mindre bolån.

Vanligtvis kan man säga att du bör lägga cirka 10% av köpeskillingen i handpenning och den resterande mängden kan du ta genom att ansöka om bolån. Om du exempelvis har tänkt att köpa en villa eller fritidshus skall du också vara berädd att betala en lagfartsavgift på 1,5 %. Denna lagfart gäller inte bostadsrätter och du skall vara uppmärksam på att dina bolån kan komma att stiga i kostnad eftersom räntan är på uppåtgående i Sverige efter historiskt låga räntor under många år. När du skall ansöka om bolån så skall du kolla nogrannt mellan olika banker och bolåninstitut vilka som gerde bästa villkoren för bo lån.

Innan du skickar in din ansökan för bolån så skall du ha funderat över din ekonomiska situation så att du inte sätter dig själv i en sits som blir svår att lösa. Du skall nämligen ha råd att betala tillbaka ditt banklån med amorteringar och räntekostnader löpande under ett antal år. Oftast vill även banken ha din fastighet eller bostadsrätt som säkerhet när du ansöker om bostadslån vilket gör att de har rätt att kräva tvångsförsäljning om du är oförmögen att betala räntekostnaderna. Det finns givetvis andra sätt att låna med säkerhet än att använda bostadsrätten/fastigheten och ett av dessa är att belåna aktier och fonder eller välja att använda en borgensman som betalar av ditt bolän om du själv inte kan täcka lånekostnaderna.