Bottenlån


Ta lån med låg ränta, från 4,43% ränta! Klicka här >>

Om bottenlån

När man talar om bottenlån så menar man vanligtvis ett banklån som man tar på en fastighet, bostadsrätt eller tomträtt vilket gör att man pantsätter den underliggande tillgången och på det sättet får en billigare ränta. När man tar ett bottenlån brukar man få låna upp till 90 % av marknadsvärdet med ett så kallat bottenlån, den resterande summan måste man lägga själv eller ta ett topplån för att finansiera detta.
En vanlig finansiell strategi är att man inte avbetalar bottenlånet på fastigheten utan bara betalar räntan på bottenlånet och sedan rullar lånet när det är dags att sälja bostadsrätten eller fastigheten. Detta eftersom man får låg ränta på sitt bottenlån och att man vid försäljningen återbetalar lånet. Detta gör att man kan investera i aktier och fonder istället för att avbetala bottenlånet. Detta kan dock vara riskfyllt om du tar ett bottenlån på en bostad i ett område som inte är attraktivt och där huset/lägenheten kan vara relativt svårsåld.

Det finns givetvis fall där ett botten lån endast har kunnat uppgå till 50-60% av marknadsvärdet eftersom området ansetts icket attraktivt och då har personen i fråga fått skjuta till egna medel eller ta ett större topplån för att täcka upp köpessumman. Tänk efter en extra gång innan du tar ett botten lån om din fastighet kommer att stiga i värde och vilken placeringshorsisont du har på din nyförvärvade tillgång.